Ottelun pisteytys
Tuomarit antavat pisteitä vain selvästi näkemistään puhtaista suorituksista. Pimennossa, esimerkiksi vastustajan selän takana oleva tuomari ei anna pistettä, jos hän ei näe osumaa. Näin ollen kilpailijat eivät aina tiedä tarkkaa pistetilannettaan ottelun aikana. Katselijoiden kannalta onkin tärkeää, että ottelijat kamppailevat voitosta aina loppuun asti.
- 1 piste, lyönti vartaloon tai päähän
- 2 pistettä, potku vartaloon
- 3 pistettä, potku päähän
Ottelussa mattotuomari voi antaa varoituksia ottelijoille. Yhteensä kolmesta varoituksesta kilpailijalta vähennetään yksi piste. Esimerkiksi yhdeksästä varoituksesta kilpailijalta vähennetään ottelun päätyttyä kolme pistettä.
Arvostelevia kulmatuomareita on neljä sekä näiden lisäksi yksi mattotuomari. Ottelun lopuksi tuomarit laskevat pisteet yhteen (ottaen huomioon myös mahdolliset pistevähennykset), sekä merkitsevät voittajan. Eniten tuomariääniä saanut ottelija voittaa.
Jos äänet menevät tasan (esim. yksi ääni molemmille kaksi tasan), tulee automaattisesti yhden minuutin jatkoaika. Jos äänet ovat tasan vielä jatkoajankin jälkeen, siirrytään ns. pisteestä-poikki otteluun jossa ensimmäisenä hyväksytyn pistesuorituksen tehnyt kilpailijan voittaa. Tässä ”äkkikuolema” tilanteessa on yleensä paljon jännitystä ja dramatiikkaa.
Varoituksia ottelussa saa esimerkiksi:
- Hyökkäämisestä pistealueen ulkopuolelle
- Ottelualueelta poistumisesta
- Passiivisuudesta
- Kaatumisesta
- tarttumisesta, työntämisestä
- ”Filmaamisesta”
- ”Tuulettamisesta”
Tuomari voi myös antaa ottelun aikana virhepisteen seuraavista syistä:
- Itsehillinnän menetys
- Herjaaminen, solvaaminen, suunsoitto
- Pureminen, raapiminen
- Hyökkääminen polvella, kyynärpäällä tai otsalla
- Hyökkääminen kaatunutta vastustajaa kohti
- Hyökkääminen pistealueen ulkopuolelle kovalla kontaktilla
- kiinnipitäminen
- Pyyhkäisy
- Liian kova kontakti
Kolmesta suoraan saadusta virhepisteestä kilpailija diskvalifioidaan. Kilpailija voidaan myös sulkea ulos kilpailusta esimerkiksi mattotuomarille kiroilusta/huonosta käyttäytymisestä tai vastustajan tahallisesta vahingoittamisesta. Taekwon-Dossa kohteliaisuus, toisen kunnioittaminen sekä hyvä käytös ovat tärkeä osa myös kilpailuja.