Erikoistekniikat – hyppypotkut

Taekwon-Do on tunnettu pitkälti korkeista ja näyttävistä potkuista ja niitä harjoitellaan mm. potkumaalien, erityisten telineiden avulla ja erilaisten murskausmateriaalien avulla. Hyppypotkujen juuret juontavat parintuhannen vuoden päähän Koreaan, jossa sotilaat mm. tiputtivat ratsastajia hevosten selästä hyppypotkuillaan.

Nykyaikana hyppypotkuja harjoitellaan tasapainon, koordinaation ja lihasten kehittämiseksi sekä ajoituksen ja keskittymisen parantamiseksi.

Erikoistekniikat kilpailulajina

Erikoistekniikoissa kilpaillaan viidellä eri tekniikalla. Tarkoitus on potkaista korkealla olevaa lauta hyppypotkulla (osua telineessä olevaan levyyn, joka kääntyy saadessaan tarpeeksi voimakkaan osuman). Tekniikan jälkeen kilpailijan on alas tullessaan pysyttävä pystyssä, käsikosketusta tai muun kuin jalkapohjien kosketusta lattiaan ei sallita. Suoritus on aloitettava valmiusasennosta sekä päätettävä siihen.

Tekniikat

Pisteitä kilpailijat saavat seuraavasti:
– Kokonaan kääntynyt lauta 3 p.
– Puolittain kääntynyt lauta 1 p.
Parhaat pisteet saanut kilpailija voittaa. Jos kilpailijat ovat tasapisteissä, tuomaristo valitsee arpomalla jonkun näistä viidestä tekniikasta karsintatekniikaksi.


Hyppypotku suoraan ylöspäin (nopi chagi)


Hyppy-sivupotku esteen yli (twimyo nomo yopcha jirugi).

Hyppy-kiertopotku (twimyo dollyo chagi)
Hyppy-taka-kiertopotku (twimyo bandae dollyo chagi)
Hyppy-takakierto-sivupotku (twimyo toro yopcha jirugi)