Voimamurskaus

Taekwon-Do harjoittelussa tarvitaan jokin keino, jolla voidaan mitata tekniikoiden todellista voimaa. Siksi on kehitetty murskaus, sillä kaikkia tekniikoita ei voida testata tai harjoitella ihmisruumiiseen. Kohteena voidaan käyttää hyvin erilaisia materiaaleja. Tällaisia voivat olla esim. tiiliskivet, kattotiilet, laudat, uudelleen koottavat muovilaudat, jää- tai kiviharkot jne.

Murskaukseen voidaan siirtyä kuitenkin vasta siinä vaiheessa kun kovettamisharjoituksia on tehty tarpeeksi. Oppilaat aloittavat pienistä määristä ja etenevät hitaasti kohti parempaa tekniikkaa, voimaa, kestävyyttä ja nopeutta.

Voimamurskaus kilpailulajina

Murskaus on erittäin näyttävä ja taitoa vaativa laji. Kun ottelussa on tarkoitus näyttää taktinen ja tekninen paremmuus, osoitetaan murskauksessa tekniikoiden todellinen teho.

Kilpailussa suoritetaan kehon eri alueilla viisi erilaista tekniikkaa. Murskaus materiaalina muovisia uudelleen koottavia lautoja.
Laudat ovat kiinni tätä tarkoitusta varten tehdyssä telineessä. Kilpailija aloittaa suorituksensa paikaltaan valmiusasennosta sekä päättää suorituksensa samaan valmiusasentoon. Osuman lautaan on tultava oikealla kehon osalla (esim. rystyset), muutoin suoritus hylätään.

Voimamurskaustekniikat

  • Dollyo Chagi – Kiertopotku päkiällä
  • Yop Cha Jirugi – Sivupotku kantasyrjällä
  • Bandae Dollyo Chagi – Takakiertopotku kantapään takaosalla

Ap Joomuk Jirugi – Suora lyönti eturystysillä

Sonkal Taerigi – Isku kämmensyrjällä sisään- tai ulospäin

Pisteitä kilpailijat saavat seuraavasti:

  • 3 pistettä: hajonnut lauta (lauta hajonnut kokonaan kahteen osaan)
  • 1 piste: – lohjennut lauta (lauta on hajonnut tai taipunut, mutta osat ovat vielä kiinni toisissaan)

Eniten pisteitä saanut kilpailija voittaa. Jos kilpailijat ovat tasapisteissä, tuomaristo valitsee arpomalla jonkun näistä viidestä tekniikasta karsintatekniikaksi.